Kompostovanie doma – prečo by ste mali začať?

Kompostovanie je spôsob nakladania s biologickým odpadom produkovaným domácnosťami, ktorý v posledných rokoch získava na dôležitosti, Keďže sa čoraz viac vo všetkých pádoch skloňuje ekológia a ochrana životného prostredia.

Práve kompostovanie ponúka ľuďom jednoduchú možnosť, ako sa do procesu ekologickej zodpovednosti osobne zapojiť s minimom nákladov.

Na vidieku sa kompostuje odjakživa, lenže do miest sa v našich podmienkach samostatné kontajnery na bioodpad dostali až nedávno. Okrem toho býva väčšina biologického odpadu z kuchýň stále vyhadzovaná do bežného zmesového komunálneho odpadu a končí na skládkach.

V horšom prípade v kanalizácii – to vtedy, keď energetický potenciál zvyškov z varenia doslova lejeme do WC. Málokto, a to najmä v mestách, objavil výhody kompostovania, čiže recyklácie biologicky rozložiteľného odpadu. Poďme si je teda teraz zhrnúť a nechajme sa motivovať k lepšiemu využívaniu a zhodnoteniu dostupných prírodných zdrojov. 

Čo je to vlastne kompostovanie?

Kompostovanie je možné definovať ako prirodzený spôsob recyklácie organického materiálu a jeho rozkladu na využiteľnú surovinu, a to pomocou červov, dážďoviek, baktérií a ďalších mikroorganizmov za prítomnosti kyslíka. Výsledným materiálom správneho kompostovania je humus, ktorý je bohatý na živiny vhodné (a potrebné) pre rastliny.

Domácim kompostovaním znížite množstvo svojho odpadu

Pokiaľ si zadovážite kompostér do bytu, bude asi najdôležitejším prínosom vášho domáceho kompostovania zníženie množstva odpadu, ktoré produkuje vaša domácnosť, a to veľmi podstatné zníženie. Odhaduje sa, že organický odpad tvorí až tretinu odpadu z domácností všeobecne, a to už je obrovské množstvo.

Predstavte si, že by ste svoj smetný kôš nemuseli vynášať každý deň alebo dva, ale iba dvakrát do týždňa. Zvyšok jeho pôvodného obsahu by skončil v domácom komposte, ktorý by čakal na svoje ďalšie využitie.

Zníženie množstva odpadu je výhodné z mnohých dôvodov. Asi tým najpodstatnejším je ochrana zdrojov pre produktívnejšie využitie, pretože každý ušetrený kilogram zmesového komunálneho odpadu sa odrazí na potrebe jeho ukladania na skládky. A pritom tiež mnoho zbytočne najazdených kilometrov preťaženými smetiarskymi nákladnými autami.

Rastúce množstvo odpadu produkovaného domácnosťami predstavuje stále väčší problém

Ďalším dôvodom pre lokálne využitie časti odpadu je fakt, že ľudstvo už teraz nevie, čo s neustále narastajúcou produkciou komunálneho odpadu urobiť. Zbavovanie sa odpadu vo veľkom je okrem toho čím ďalej tým drahšie, čo sa odrazí aj na vašich platbách za odvoz odpadu.

Keby každý zredukoval množstvo svojho domáceho odpadu o tretinu, tieto náklady by síce o tretinu neklesli, ale na druhú stranu je pravdepodobné, že by aspoň niekoľko rokov nemuseli ďalej rásť.

Čo z takéhoto odpadu neskončí na skládkach, to sa väčšinou spáli, čo opäť nie je vôbec dobré pre naše životné prostredie. Ale to nie je ani skládkovanie, ktoré vo veľkom produkuje metán. Tento skleníkový plyn je oveľa nebezpečnejší než náš známy oxid uhličitý, ktorým sa často zbytočne strašíme – a na mocnejší metán pritom zabúdame.

Vytvoríte si kvalitný kompost pre izbové rastliny či záhradu

Ak nemáte záhradu, možno ju má niekto z vašich známych, ktorý váš domáci kompost s radosťou využije. Časť z produkcie vlastného kompostu môžete spotrebovať do kvetináčov s izbovými rastlinami alebo v komunitných záhradách, ktoré sa začínajú v mestskom prostredí čoraz viac udomácňovať.

Každopádne tvorba kompostu má svoje veľké pozitívum aj v tom, že môžete kontrolovať, čo do svojej pôdy vložíte. Používanie kompostu je pritom oveľa ekologickejšie než „dopovanie“ pôdy chémiou v podobe umelého hnojiva. Pôda je totiž pri intenzívnom poľnohospodárstve na prirodzené živiny veľmi chudobná, a dodanie potrebného množstva živín je priam nutnosťou, ak na nej chcete niečo vypestovať.

V poslednom čase sa stále častejšie objavujú mnohokrát aj protichodné správy o tom, čím prešlo ovocie, zelenina alebo trebárs zemiaky zo supermarketov, čo všetko tieto plodiny obsahujú a ako si ich konzumáciou vlastne môžeme dokonca aj ničiť svoje zdravie, čo je úplným protipólom toho, prečo ich vlastne kupujeme.

Vďaka vlastnému kompostu v kombinácii s domácim pestovaním teda môžete mať dokonalý prehľad o tom, z akého prostredia pochádza aspoň časť našej potravy.

Viac informácii o ekologickom spracovaní biologicky rozložiteľného odpadu, články, odporúčania a odborné poradenstvo nájdete na stránke probioticky.sk.